joi, 24 septembrie 2009

Joyeux Noël (2005)

Joyeux Noel este un film aparut in 2005 si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain al anului. Filmul este o productie franceza, germana, belgiana, britanica si romana.

Filmul spune povestea adevarata a unui Craciun din perioada primului razboi mondial. Pe frontul francez se infruntau fortele germane pe de o parte si cele scotiene si franceze pe de cealalta. In ajunul Craciunului cele 3 tabere au stabilit ca in aceasta perioada sa nu se recurga la focuri de arma si ca fiecare tabara sa ramana in transeul sau. Insa lucrurile au avansat si soldatii celor 3 tabere s-au confruntat in mod pasnic la cate un meci de fotbal. Pe langa asta majoritatea s-au imprietenit si au facut diverse schimburi. Multi chiar si-au invitat omonimii sa se revada dupa terminarea razboiului.
Intamplari ca acestea denota faptul ca solidaritatea si umanitatea este prezenta pretutindeni, indiferent de natie, rasa si religie. Ba chiar mai mult de atat, cei mai crunti criminali nu sunt cei de pe front, ci liderii de acasa. De multe ori se intampla ca oameni nevinovati sa fie trimisi spre moarte din incapatanarea ori capriciile unor conducatori carora nu le pasa de norodul ce-l conduc.

Un alt punct forte al acestui film il reprezinta distributia. Printre actorii ce joaca in acest film se afla Daniel Brühl, Guillaume Canet si superba Diane Krüger.

Un comentariu:

  1. loved it! l-aş recomanda oricui vrea să trăiască o experienţă cinefilă "mai altfel" în prag de Crăciun. Mă bucur că ai scris despre el. :)

    RăspundețiȘtergere