luni, 28 septembrie 2009

The Laramie Project (2002)


"The Laramie Project" prezinta povestea adevarata a uciderii unui tanar homosexual de 21 de ani din micutul orasel american Laramie. Filmul a fost realizat din interviuri luate diferitor locuitori ai orasului. Pentru realizarea filmului au fost luate peste 200 de interviuri din care au fost putine selectate. Majoritatea intervievatilor nu l-au cunoscut pe Matt, dar isi exprima dezgustul fata se aceasta crima. Dintre protagonisti doresc sa mentionez urmatoarele personaje: Barmanul unui bar local care l-a zarit pe Matthew Shepard parasind imobilul in seara uciderii lui impreuna cu alti doi barbati, tanarul care l-a gasit dimineata urmatoare intr-o stare foarte grava si legat de un gard, prietena cea mai buna a lui Matt, alti homosexuali sau lezbiene din Laramie.
Din punctul meu de vedere persoana cea mai "legata" de Matt este poilitista care l-a dat jos de pe gard. Ea afla dupa putin timp ca Matt a fost seropozitiv si ca din nefericire a avut contact cu sangele lui.
Fimul se concentreaza asupra crimei, dar mai ales asupra felului in care aceasta a afectat micutul orasel, dar si intreaga America. Apar numeroase personaje cu diferite viziuni in ceea ce priveste crima. Este un film extrem de emotionant pe care nu il recomand homofobilor. Mesajul filmului este acela ca trebuie sa intelegem ca exista persoane care sunt diferite de noi, iar asta nu inseamna ca trebuie sa le evitam sau sa le maginalizam. Apar de asemenea si diferite perspective asupra homosexualitati, dintre care unele sunt chiar dure si nemiloase.
Joaca numerosi actori cunoscuti precum Christina Ricci, Michael Emerson (Ben - LOST), Laura Linney etc.
Sper ca v-am starnit interesul si ca veti aprecia filmul la fel de mult ca si mine.



Un comentariu: