duminică, 20 septembrie 2009

Underground (1995)


"Underground" este un film extrem de ciudat si de nebun realizat de Emir Kusturica. Ca gen este o comedie tragica. Este un film destuld e lung, tine in jur de 3 ore, dar merit vazut. Titlul se refera la o Pivnita din belgrad unde un grup mare de oameni creeau arme in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Unul dintr ei traieste in casa de la suprafata si ii tine timp de 50 de ani pe "muncitori" carora nu le spune ca razboiul s-a terminat. Acestia construiesc o gramada de arme, inclusiv un tanc. In subsol traiesc o multime de oameni impreuna cu familiile si copiii lor. Dupa 50 de ani acestia devin suspiciosi si planuiesc sa iasa doar ca sa fie convinsi ca inca mai este razboi.. Intamplarile sunt destul de nerealiste, dar extrem de amuzante si oarecum "bolnave". Nu pot spune decat ca Emir Kusturica are o imaginatia PREA bogata.

Pe langa asta filmul este si despre istoria tragica a Iugoslaviei si a locuitorilor acesteia. Aceasta este prezentata oarecum din punctul de vedere a locuitorilor, care isi iubesc tara extrem de mult si ar lupta pentru ea pana la capat.

Pe fundal se aude muzica lui Goran Bregovic care ruleaza cam in 90% din film. Acesta a scos si un album cu acelasi nume.

2 comentarii: