sâmbătă, 17 octombrie 2009

Amores Perros (2000)



Amores Perros este un film mexican aparut in 2000 in regia lui Alejandro Gonzales Inarritu. Acesta mai este cunoscut pentru filme precum 21 Grams si Babel. Pentru acesta din urma a primit chiar si doua nominalizari la Oscar.

Filmul este impartit in 3 parti, fiecare parte vorbind despre povestea de dragoste a cate o pereche. Prima dintre acestea este cea dintre Octavio si Susana. Octavio se indragosteste de Susana, cu toate ca aceasta este sotia fratelui sau, Ramiro. El este totodata indignat de modul in care acesta o trateaza. Cu toate ca Susana ii repeta in numeroase randuri ca nu-l iubeste, Octavio nu vrea sa inteleaga. Insa tot el vine cu un plan prin care cei doi ar urma sa fuga in Juarez. Pentru asta el va trebui sa participe la niste lupte de caini, de unde isi va face un dusman in persoana lui Jarocho. Pana la urma Octavio si Ramiro vor ajunge sa se urasca, iar dusmania cu Jarocho va lasa urme destul de importante, aceasta sfarsindu-se in urma unui accident de masina.

Al doilea segment al filmului este dedicat relatiei dintre Daniel si Valeria. Valeria este un fotomodel de succes, in timp ce Daniel lucreaza la o revista de moda. Acesta este casatorit si are doua fete, dar hotaraste sa se desparta de sotie pentru a fi cu Valeria. Din pacate aceasta sufera un accident. Este vorba despre acela in care mai sunt implicati Octavio si Jorge. In urma acestui nefericit accident Valeria aproape isi pierde un picior. Astfel este nevoita sa-si abandoneze pentru moment cariera de model. Cum este imobilizata intr-un carucior, Valeria nu are varianta decat sa-si petreaca majoritatea timpului singura, intr-un apartament doar cu cainele sau, Ritchie. Insa odata dupa ce afla ca unul dintre contractele cu care se mandrea ii este reziliat, coroborat cu disparitia lui Ritchie sub podeaua apartamentului, Valeria cade intr-o depresie. Nici macar faptul ca Daniel ii este aproape in acest moment greu al vietii nu o poate ajuta. Cei doi ajung sa nu se mai inteleaga, iar lui Daniel incepe sa-si dea seama ca decizia de a-si parasi familia nu a fost cea mai buna.

In final ne este prezentata povestea lui Il Chivo. El este un fost profesor ce si-a parasit familia pentru a participa intr-un razboi de gherila. Insa alegerea sa nu a fost prea inspirata si a ajuns pana la urma in inchisoare. Familia sa l-a renegat, iar el nu a mai ajuns sa-si cunoasca fata. Insa odata cu moartea fostei sale sotii, Il Chivo se hotaraste sa schimbe acest lucru. Intre timp este contactat de catre un om de afaceri pentru a-l omori pe fratele sau vitreg. Accepta aceasta propunere, dar reuseste sa o amane de mai multe ori pentru a pune la punct cateva detalii inainte de a-si revedea fiica.

Filmul reuseste sa ne arate o societate denaturata, dar din pacate reala, in care fratii ajung sa se urasca, sotii isi parasesc familiile pentru a incepe alte relatii. Poate ca pentru a evita aceste situatii ar trebui sa fim mai apropiati de familie si nu ar trebui sa cadem in plasa diferitelor tentatii ce ne apar in cale. Pe langa aceste "povesti de dragoste" ne mai este aratata cruzimea oamenilor pentru animale. Probabil ca aceste lucruri va vor soca, dar din pacate sunt reale.

Amores Perros este un film excelent, iar daca veti vrea sa experimentati un alt fel de film mexican decat o telenovela, atunci Amores Perros ar trebui sa fie cea mai buna alegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu