duminică, 11 octombrie 2009

Die Fälscher (2007)



"Die Fälscher" este un film austriac aparut in 2007 si care a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film strain al anului.

Filmul prezinta operatiunea "Bernhard", prin care nazistii s-au folosit de evrei pentru a falsifica lire si dolari. Se considera ca aceasta este cea mai mare operatiune de falsificare, rezultatele ajungand la sute de milioane de dolari si lire.
Personajul principal al acestui film este Salomon Sorowitsch, un evreu rus, care era la vremea aceea cel mai mare falsificator din lume. El este arestat de catre nazisti si trimis in diferite lagare. Aici el isi "usureaza" traiul pictand si facandu-le portrete ofiterilor nazisti. Peste ani el este cooptat in operatiunea "Bernhard". Aici el ii cunoaste pe Kolya, un student rus din Odessa cu care face schimb de amintiri, dar si cu Adolf Burger, un evreu slovac ideologist. El este numit sef in compartimentul verificarea calitatii si astfel primeste sustinerea ofiterului german Herzog. Acesta se asigura ca toti participantii din aceasta operatiune vor fi tratati "omeneste".

"Die Fälscher" ne prezinta nu doar evenimentele ce s-au petrecut in jurul acestei operatiuni, dar si modul in care evrei implicati au trait intr-un astfel de lagar. Multi dintre ei nu s-au putut impaca cu faptul ca ei vor trai intr-un lagar in care vor fi tratati omeneste, pe cand la doar cateva sute de metri alti evrei sunt tratati cu bestialitate.

Tin sa recomand acest film tuturor celor care sunt interesati de Holocaust, atat din punct de vedere emotional cat si istoric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu