miercuri, 7 octombrie 2009

Filantropica (2002)





Filantropica este un film romanesc aparut in 2002, in regia lui Nae Caranfil.

Ovidiu Gorea este un profesor de limba si literatura romana tipic. El este o persoana demna si isi doreste sa devina scriitor. Filmul arata situatia crunta cu care se confrunta o persoana de genul profesorului Gorea. Societatea in care traim nu ii apreciaza pe cei care au asemenea aspiratii si demnitate. Asa cum o spune si filmul, in societatea actuala nu este loc de mijloc, ci numai de "printi" si "cersetori". Poetii, scriitorii sau artistii sunt obligati sa-si abandoneze visele si sa incerce sa-si gaseasca un altfel de trai pentru a supravietui.
Profesorul nostru reuseste insa sa se indragosteasca, lucru inadmisibil pentru situatia sa. Din aceasta cauza incearca sa gaseasca o modalitate de a face rost de bani. Ajunge astfel la mana lui Pavel Puiut, care-l propune sa joace un rol inedit in fiecare seara. Fara o alta solutie, Ovidiu Gorea accepta si prinde gustul banilor. Isi satisface pentru o perioada pasiunea pentru Diana, dar deodata lucrurile inceteaza sa-i mai mearga la fel de bine. Rolul desemnat de domnul Puiut ajunge celebru in intreaga tara, iar el se vede pus in situatia de a-si calca inca o data pe orgoliu. Reuseste sa treaca si peste aceasta incercare, dar se vede prins intr-o capcana bine gandita. Astfel, Ovidiu pierde tot ce agonisise, devine dator si se vede pus in situatia de a-si abandona definitiv visele. O situatie care pare destul de greu de crezut, dar care este foarte reala.

Probabil ca Filantropica nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru multi, dar cred totodata ca acest film este inca o necunoscuta pentru si mai multi. Distributia filmului este exceptionala, cuprinzandu-i pe Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Florin Zamfirescu, Marius Florea Vizante, Viorica Voda si George Calinescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu