marți, 3 noiembrie 2009

(500) Days of Summer (2009)


Dupa cum spune si naratorul la inceput: Aceasta nu este o poveste de dragoste, ci despre dragoste! De mult nu am vazut un film nou care sa imi placa atat de mult ca acesta. Este atat de realist. In film se prezinta povestea lui Tom (Joseph Gordon-Levitt). Tom este un tanar care crede in dragostea adevarata, dar din nefericire nu a intalnit-o inca. Intr-o zi el o cunoaste pe Summer (Zooey Deschanel). Summer nu crede in dragoste si nu isi doreste o relatie serioasa.
Filmul incepe cu Tom, care le marturiseste prietenilor sai ca Summer tocmai s-a despartit de el. Astfel, el incepe sa le povesteasca despre ea incepand cu prima zi, ziua in care a cunoscut-o.
Mi-au placut foarte mult dialogul dintre personaje si viziunile lor despre iubire. Va atentionez ca in cele ce urmeaza am sa dau detalii despre film care nu ar trebui sa le cititi daca nu ati vazut inca filmul si planuiti sa il vedeti.
Mi-a placut foarte mult personajul lui Tom, deoarece rar se intalnesc asemenea barbati care sa creada in dragoste. El reusesta sa mentina o relatie exceptionala cu Summer, o relatie de invidiat pe care oricine si-ar dori-o. O vede pe Summer ca si pe sufletul sau pereche si atunci cand ea ii spune ca relatia lor nu mai merge el refuza sa renunte la ea. Urmatoarele luni din viata sa sunt ingrozitoare. El refuza sa mai creada in iubire si nu isi explica ce a facut gresit mai ales ca relatia lor a fost una perfecta.
Finalul este trist dar oarecum optimist. El se reintalneste cu Summer si afla ca este casatorita. Ea ii marturiseste atunci ca el a avut dreptate. Nu poti fi sigur de o relatie care se indreapta spre ceva serios niciodata, decat atunci cand o simti. Este foarte interesanta discutia dintre cei doi. Filmul ne demonstreaza ca atunci cand credem ca am gasit persoana perfecta pentru noi asta nu inseamna ca situatia este reciproca. Tom fiind prea sigur ca Summer i-a fost predestinata, refuza sa se intalneasca cu alte femei si inconstient nu isi da seama de potentialele iubite. Mereu se intampla asemenea lucruri. Suntem prea cocnentrati asupra unei persoane, care nu face acelasi lucru si isi vede de propria fericire, incat alungam lucrurile bune din jurul nostru fara sa ne dam seama. 500 Days of Summer este un film de nota 10 si merita vizionat de catre toata lumea. Este un film din care avem ce invata.

sâmbătă, 24 octombrie 2009

The Young Americans (1993)



Danny Cannon probabil ca este un necunoscut pentru majoritatea dintre voi, asa cum este si pentru mine. Totusi el este regizorul acestui film, aparut in 1993. Dar a mai regizat filme precum "Judge Dredd", "Goal", "Phoenix" si "I still know what you did last summer". Desi se anunta a fi un regizor promitator, Danny Cannon a dezamagit, iar in ultima vreme s-a orientat spre televiziune, unde se pare ca ar avea mai mult succes.

Povestea acestui film este una tipica, lupta politiei cu lumea interlopa a Londrei. Actiunea se petrece asadar in Londra, unde dupa ce o serie de mafioti sunt ucisi, politia britanica apeleaza la "fratii" de peste ocean. Acestia il trimit pe John Harris (Harvey Keitel) pentru a le oferi consultanta. Insa cum era de asteptat acesta se va implica ceva mai mult de atat.

Filmul este unul acceptabil desi in unele momente este previzibil. Pe langa asta o sa va dati seama ca filmul seamana prea mult cu alte filme de genul acesta. Asadar autorilor nu le-ar fi stricat un strop de originalitate.
"The young americans" este oarecum salvat de prestatia actorilor. Multi dintre acestia sunt britanici, dar se ridica la nivelul celor americani. Din distributie fac parte: Harvey Keitel, Viggo Mortensen, Craig Kelly, Thandie Newton si Keith Allen.

Ar mai fi de mentionat si faptul ca pe coloana sonora se afla si melodia lui Björk, "Play Dead".

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Amores Perros (2000)



Amores Perros este un film mexican aparut in 2000 in regia lui Alejandro Gonzales Inarritu. Acesta mai este cunoscut pentru filme precum 21 Grams si Babel. Pentru acesta din urma a primit chiar si doua nominalizari la Oscar.

Filmul este impartit in 3 parti, fiecare parte vorbind despre povestea de dragoste a cate o pereche. Prima dintre acestea este cea dintre Octavio si Susana. Octavio se indragosteste de Susana, cu toate ca aceasta este sotia fratelui sau, Ramiro. El este totodata indignat de modul in care acesta o trateaza. Cu toate ca Susana ii repeta in numeroase randuri ca nu-l iubeste, Octavio nu vrea sa inteleaga. Insa tot el vine cu un plan prin care cei doi ar urma sa fuga in Juarez. Pentru asta el va trebui sa participe la niste lupte de caini, de unde isi va face un dusman in persoana lui Jarocho. Pana la urma Octavio si Ramiro vor ajunge sa se urasca, iar dusmania cu Jarocho va lasa urme destul de importante, aceasta sfarsindu-se in urma unui accident de masina.

Al doilea segment al filmului este dedicat relatiei dintre Daniel si Valeria. Valeria este un fotomodel de succes, in timp ce Daniel lucreaza la o revista de moda. Acesta este casatorit si are doua fete, dar hotaraste sa se desparta de sotie pentru a fi cu Valeria. Din pacate aceasta sufera un accident. Este vorba despre acela in care mai sunt implicati Octavio si Jorge. In urma acestui nefericit accident Valeria aproape isi pierde un picior. Astfel este nevoita sa-si abandoneze pentru moment cariera de model. Cum este imobilizata intr-un carucior, Valeria nu are varianta decat sa-si petreaca majoritatea timpului singura, intr-un apartament doar cu cainele sau, Ritchie. Insa odata dupa ce afla ca unul dintre contractele cu care se mandrea ii este reziliat, coroborat cu disparitia lui Ritchie sub podeaua apartamentului, Valeria cade intr-o depresie. Nici macar faptul ca Daniel ii este aproape in acest moment greu al vietii nu o poate ajuta. Cei doi ajung sa nu se mai inteleaga, iar lui Daniel incepe sa-si dea seama ca decizia de a-si parasi familia nu a fost cea mai buna.

In final ne este prezentata povestea lui Il Chivo. El este un fost profesor ce si-a parasit familia pentru a participa intr-un razboi de gherila. Insa alegerea sa nu a fost prea inspirata si a ajuns pana la urma in inchisoare. Familia sa l-a renegat, iar el nu a mai ajuns sa-si cunoasca fata. Insa odata cu moartea fostei sale sotii, Il Chivo se hotaraste sa schimbe acest lucru. Intre timp este contactat de catre un om de afaceri pentru a-l omori pe fratele sau vitreg. Accepta aceasta propunere, dar reuseste sa o amane de mai multe ori pentru a pune la punct cateva detalii inainte de a-si revedea fiica.

Filmul reuseste sa ne arate o societate denaturata, dar din pacate reala, in care fratii ajung sa se urasca, sotii isi parasesc familiile pentru a incepe alte relatii. Poate ca pentru a evita aceste situatii ar trebui sa fim mai apropiati de familie si nu ar trebui sa cadem in plasa diferitelor tentatii ce ne apar in cale. Pe langa aceste "povesti de dragoste" ne mai este aratata cruzimea oamenilor pentru animale. Probabil ca aceste lucruri va vor soca, dar din pacate sunt reale.

Amores Perros este un film excelent, iar daca veti vrea sa experimentati un alt fel de film mexican decat o telenovela, atunci Amores Perros ar trebui sa fie cea mai buna alegere.

joi, 15 octombrie 2009

Sin City (2005)



Sin City este un film-noir aparut in 2005 ce are ca baza benzile desenate cu acelasi nume. Regizorii acestui film sunt Frank Miller, autorul benzilor desenate in cauza, si Robert Rodriguez. Acesta a mai regizat si Planet Terror, ce face parte din Grindhouse, fapt ce arata ca nu duce lipsa de inovativitate si originalitate.

Filmul este format din 5 povesti care mai de care mai interesante. In "That yellow bastard" este vorba despre John Hartigan, un politist in pragul retragerii, care dupa ce o salveaza pe Nancy din mainile unui pedofil, incepe o relatie cu aceasta. Insa fericirea lor n-avea sa reziste prea mult. Pedofilul, care era fiul unui mafiot notoriu, avea sa se intoarca. Daca John avea sa o salveze din nou pe Nancy veti afla doar daca veti vedea filmul.
"The customer is always right" este o poveste mai scurta, dar foarte interesanta. Aceasta descrie intalnirea dintre doi tineri.
Filmul continua cu povestea lui Marv, cel ce in "The hard goodbye" incearca sa-l gaseasca pe criminalul lui Goldie, "ingerul" ce l-a facut sa se transfigureze. Marv este un tip dur si destul de apatic, dar odata cu intalnirea cu Goldie reuseste sa gaseasca un motiv pentru care merita sa lupte. El este hotarat sa nu faca nicio concesie si sa mearga pana la capat pentru a se razbuna. Insa ceea ce nu stie este ca drumul pe care l-a ales este unul destul intortocheat si dureros.
In "The big fat kill" este vorba despre lupta dintre Old Town si fortele ce vor sa-l cucereasca. Mai exact dintre prostituate (reprezentatele Old Town) si gangsteri. Ceea ce a declansat acest razboi este incalcarea unui pact nescris dintre prostituate si politisti. Uciderea pripita a detectivului Jack Rafferty a fost cauza tuturor necazurilor. Dwight, cel care este unul dintre "artizanii" acestei crime, si Gail, fosta sa prietena, vor incerca sa indrepte greselile si sa protejeze integritatea Old Town. Daca vor reusi sau nu ramane de vazut.

Cu toate ca nu sunt un iubitor al benzilor desenate am fost impresionat de acest film. Maiestria benzilor lui Frank Miller, precum si regia lui Robert Rodriguez va vor face sa indragiti acest film.
Distributia este la inaltimea filmului si ii are in componenta pe: Bruce Willis, Clive Owen, Josh Hartnett, Michael Madsen, Jessica Alba, Carla Gugino, Benicio del Toro, Mickey Rourke si multi altii.

luni, 12 octombrie 2009

Shrink (2009)



Henry Carter este un psihiatru de succes, dar care a cazut intr-o depresie aproape ireparabila. Sotia sa s-a sinucis, dar nu este singurul care trece printr-o asemenea situatie. Prin intermediul tatalui sau primeste cazul Jemmei, o adolescenta care sufera din acelasi motiv. Lui Henry ii este foarte greu sa se ocupe de acest caz, deoarece ar trebui sa-i vorbesca Jemmei despre lucruri in care el nu mai crede. Dar poate ca daca ar reusi sa o faca pe Jemma sa-si revina, atunci si el ar iesi din starea in care se afla.
Insa Henry nu va fi singurul care se va ocupa de acest caz. Prietenul sau Jeremy, un scenarist amator, ramane impresionat de cazul fetei dupa ce gaseste din intamplare dosarul cu cazul acesteia.

Faptul ca un psihiatru ar putea ajunge intr-o asemenea pare greu de crezut. Insa trebuie sa nu uitam ca de latura lor umana, ei fiind predispusi la aceleasi sentimente ca si noi. Poate pentru unii ca ei ar fi mai greu sa depaseasca o asemenea stare, deoarece depresia ar insemna si pierderea increderii in profesia pe care o practica. Insa asa cum si filmul o arata, ajutorul poate veni de oriunde, poate chiar de acolo de unde te astepti mai putin.

Filmul este unul nou-nout, iar din distributia sa fac parte o multime de actori tineri, dar si altii deja consacrati precum Kevin Spacey si Robin Williams.

duminică, 11 octombrie 2009

Die Fälscher (2007)



"Die Fälscher" este un film austriac aparut in 2007 si care a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film strain al anului.

Filmul prezinta operatiunea "Bernhard", prin care nazistii s-au folosit de evrei pentru a falsifica lire si dolari. Se considera ca aceasta este cea mai mare operatiune de falsificare, rezultatele ajungand la sute de milioane de dolari si lire.
Personajul principal al acestui film este Salomon Sorowitsch, un evreu rus, care era la vremea aceea cel mai mare falsificator din lume. El este arestat de catre nazisti si trimis in diferite lagare. Aici el isi "usureaza" traiul pictand si facandu-le portrete ofiterilor nazisti. Peste ani el este cooptat in operatiunea "Bernhard". Aici el ii cunoaste pe Kolya, un student rus din Odessa cu care face schimb de amintiri, dar si cu Adolf Burger, un evreu slovac ideologist. El este numit sef in compartimentul verificarea calitatii si astfel primeste sustinerea ofiterului german Herzog. Acesta se asigura ca toti participantii din aceasta operatiune vor fi tratati "omeneste".

"Die Fälscher" ne prezinta nu doar evenimentele ce s-au petrecut in jurul acestei operatiuni, dar si modul in care evrei implicati au trait intr-un astfel de lagar. Multi dintre ei nu s-au putut impaca cu faptul ca ei vor trai intr-un lagar in care vor fi tratati omeneste, pe cand la doar cateva sute de metri alti evrei sunt tratati cu bestialitate.

Tin sa recomand acest film tuturor celor care sunt interesati de Holocaust, atat din punct de vedere emotional cat si istoric.

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Twelve Monkeys (1995)



"Twelve Monkeys" este un film aparut in 1995, in regia lui Terry Gilliam. Acest film a primit si doua nominalizari la Oscar, pentru cele mai bune costume, dar si pentru cel mai bun actor in rol secundar (Brad Pitt).

James Cole este un detinut venit din viitor cu scopul de a culege informatii despre un dezastru biologic ce va avea loc in 1996. Pentru a strange aceste informatii el trece prin mai multe situatii. Este arestat si inchis intr-un ospiciu in 1990, unde ajunge sa-l cunoasca pe Jeffrey Goines, un nebun ce este fiul unui cunoscut biolog. Acesta va infiinta peste ani "Armata celor doisprezece maimute", cea care este banuita care ar fi declansat dezastrul biologic.
Pentru James urmeaza o serie de calatorii in prezent si trecut. El se intoarce in 1996 pentru a-si finaliza misiunea. O rapeste pe dr. Railly in incercarea de a afla unde se afla sediul "Armatei celor 12 maimute". Dr. Railly incepe sa creada in povestea lui James, pe care pana acum il considera nebun. Astfel cei doi incep sa descopere tot mai multe informatii necesare misiunii lui James.

"Twelve Monkeys" este un film extrem de ciudat, insa cu o poveste destul de interesanta. Insa aceasta este destul de derutanta si uneori veti simti ca va fuge povestea din fata ochilor. Cu toate astea "Twelve Monkeys" este un SF destul de reusit si care v-ar putea atrage atentia.
Din distributie fac parte actori precum Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt si Cristopher Plummer.

joi, 8 octombrie 2009

Blow (2001)


"Blow" ilustreaza povestea adevarata a lui George Jung, un traficant de droguri care a creat piata de cocaina in America in anii '70. Filmul este foarte interesant si arata ca indiferent de cat de multi bani posezi, acestia pot sa dispara si odata cu ei multe alte lucruri care credeai ca le vei avea langa tine toata viata. Si aici ma refer la prieteni, familie etc.
George Jung si-a inceput "cariera" transportand marijuana din Mexic, pe care apoi o vinde prin campusuri. A avut un enorm suces si s-a imbogatit foarte repede. El era ajutat de inca 3 prieteni si de iubita lui stewardesa, care transporta iarba in bagajele ei, stewardesele nefiind vreodata verificate. Dupa ce iubita lui moare de cancer el este prins si tinut in inhisoare 2 ani. Aici el il intalneste pe Diego, care ii propune un nou targ, acela de a vinde cocaina. La iesirea din inchisoare cei doi se intalnes si pornes mia lor afaacre, care in scurt timp ajunga sa se extinda enorm. Dupa cum spune si George Jung (Johnny Depp): "Daca ai consumat vreodata cocaina in anii 70-80 sunt 85% sanse sa fi provenit de la mine. " El o intalneste pe Mirtha (Penelope Cruz) si viata lui se shimba. Dupa ce prietenii lui il exlud din afaceri si renunta la traficul de droguri, George se aseaza la casa lui impreuna cu sotia lui si Kristina, fetita acestora. El este arestat din nou si pierde cel mai de pret lucru al sau, familia.

George Jung va iesi din inchisoare in 2015. Nu v-a spus mai multe detalii, deoarece merita sa le descoperiti chiar voi.

Quotes:

George: So in the end, was it worth it? Jesus Christ. How irreparably changed my life has become. It's always the last day of summer and I've been left out in the cold with no door to get back in. I'll grant you I've had more than my share of poignant moments. Life passes most people by while they're making grand plans for it. Throughout my lifetime, I've left pieces of my heart here and there. And now, there's almost not enough to stay alive. But I force a smile, knowing that my ambition far exceeded my talent. There are no more white horses or pretty ladies at my door.

George: Life passes most people by while they're making grand plans for it.

Fred Jung: Sometimes you're flush and sometimes you're bust, and when you're up, it's never as good as it seems, and when you're down, you never think you'll be up again, but life goes on.

George: Danbury wasn't a prison, it was a crime school. I went in with a Bachelor of marijuana, came out with a Doctorate of cocaine.

George: I was busted. Set up by the FBI and the DEA. That didn't bother me. Set up by Kevin Dulli and Derek Forreal to save their own asses. That didn't bother me. Sentenced to 60 years at Ottisville. That didn't bother me. I'd broken a promise. Everything I love in my life goes away.

miercuri, 7 octombrie 2009

Filantropica (2002)





Filantropica este un film romanesc aparut in 2002, in regia lui Nae Caranfil.

Ovidiu Gorea este un profesor de limba si literatura romana tipic. El este o persoana demna si isi doreste sa devina scriitor. Filmul arata situatia crunta cu care se confrunta o persoana de genul profesorului Gorea. Societatea in care traim nu ii apreciaza pe cei care au asemenea aspiratii si demnitate. Asa cum o spune si filmul, in societatea actuala nu este loc de mijloc, ci numai de "printi" si "cersetori". Poetii, scriitorii sau artistii sunt obligati sa-si abandoneze visele si sa incerce sa-si gaseasca un altfel de trai pentru a supravietui.
Profesorul nostru reuseste insa sa se indragosteasca, lucru inadmisibil pentru situatia sa. Din aceasta cauza incearca sa gaseasca o modalitate de a face rost de bani. Ajunge astfel la mana lui Pavel Puiut, care-l propune sa joace un rol inedit in fiecare seara. Fara o alta solutie, Ovidiu Gorea accepta si prinde gustul banilor. Isi satisface pentru o perioada pasiunea pentru Diana, dar deodata lucrurile inceteaza sa-i mai mearga la fel de bine. Rolul desemnat de domnul Puiut ajunge celebru in intreaga tara, iar el se vede pus in situatia de a-si calca inca o data pe orgoliu. Reuseste sa treaca si peste aceasta incercare, dar se vede prins intr-o capcana bine gandita. Astfel, Ovidiu pierde tot ce agonisise, devine dator si se vede pus in situatia de a-si abandona definitiv visele. O situatie care pare destul de greu de crezut, dar care este foarte reala.

Probabil ca Filantropica nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru multi, dar cred totodata ca acest film este inca o necunoscuta pentru si mai multi. Distributia filmului este exceptionala, cuprinzandu-i pe Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Florin Zamfirescu, Marius Florea Vizante, Viorica Voda si George Calinescu.

Breakfast on Pluto (2005)



"Breakfast on Pluto" este un film irlandez aparut in 2005. El ne prezinta viata lui Patrick "Kitten" Braden. Patrick (sau mai bine zis Kitten) este un travestit irlandez ce-si cauta mama, singurul lui motiv de a trai. Kitten a fost abandonat la nastere de catre mama sa, iar copilaria si-a petrecut-o in sanul unei familii adoptive. El nu a gasit niciodata afectiunea de care avea nevoie si astfel a incercat sa arate lumii ca este altfel devenind travestit.
Pana in timpul liceului a reusit sa se integreze destul de bine in familia adoptiva si in societate, dar in urma unui scandal aparut la scoala, Kitten s-a hotarat ca e mai bine sa paraseasca neospitaliera familie adoptiva si sa plece in lume. A urmat apoi o poveste de dragoste cu un cantaret. Insa totul s-a sfarsit cand acesta s-a implicat intr-un conflict intre irlandezi si nord-irlandezi. Kitten n-a suportat sa fie pe primul plan si l-a parasit pe cantaretul irlandez.
Deziluzionata, ea a plecat la Londra in incercarea de a-si gasi mama si implicit un motiv pentru a trai. Nereusita si diversele intamplari nefericite prin care trece o face pe Kitten sa-si piarda toata pofta de viata. Primeste insa un ajutor nesperat din partea parintelui Liam si a unei vechi prietene, Eily.

"Breakfast on Pluto" nu este doar un simplu film despre travestiti si modul lor haotic de viata, ci reuseste sa sublinieze nefericirea acestora. Cu toate ca nu sunt un adept al stilului lor de trai si nici nu ii incurajez, cred ca lumea ii trateaza de cele mai multe ori ca pe niste salbatici, si nu ca pe niste fiinte umane.

Constantin și Elena (2009)


"Constantin si Elena" este un film documentar romanesc aparut anul acesta. El a participat saptamana trecuta la festivalul iesean de film (IIFF), unde a fost si premiat.

Dupa cum o spune si numele, "Constantin si Elena", este un film ce arata viata a doi batrani ce sunt impreuna de 58 de ani si continua sa se iubeasca. Eu unul am gasit acest film foarte emotionant deoarece sunt foarte multe asemanari intre bunicii mei si acest cuplu.
Simplitatea lor si modul in care continua sa se respecte si sa se iubeasca este un exemplu ce ar trebui urmat de multi dintre noi. Probabil ca cei doi batrani ar putea servi de asemeni un bun exemplu pentru noi.
Un alt bun motiv pentru a vedea acest film il reprezinta traditiile. Cei doi batrani nu au uitat, desi cu trecerea anilor le-ar fi fost usor, vechile traditii, ei respectandu-le cu sfintenie. Acesta este inca un aspect pentru care acest cuplu merita respectul nostru.

Sper ca acest film sa va aduca aminte de bunicii vostri, iar cei care ii aveti in viata incercati sa ii vizitati mai des si sa petreceti cat mai mult timp in preajma lor, pentru ca nu se stie cat va mai puteti bucura de ei.

Cealaltă Irină (2009)


"Cealalta Irina" este un film romanesc in regia lui Andrei Gruzniczki, aparut in anul 2009. Filmul a fost prezentat saptamana trecuta in cadrul festivalului de film de la Iasi (IIFF).

Filmul povesteste o intamplare adevarata despre modul in care vede Aurel plecarea sotiei sale in strainatate. Aurel si Irina sunt un cuplu nu chiar normal, dar nici prea diferit, este unul obisnuit am putea spune. Cand s-au cunoscut Irina trecea printr-un divort, iar Aurel era un tanar muncitor, pasionat de munte. Cei doi prahoveni au vazut in Bucuresti o sansa sa-si faca o viata mai usoara. Insa dupa cum veti vedea, lucrurile nu au stat chiar asa. Astfel tanarul cuplu s-a mutat intr-o garsoniera. Aurel lucra ca agent de paza in mall, iar Irina lucra pentru o firma dubioasa ce apartinea unor arabi.
Intr-o buna zi Irina il anunta pe Aurel ca a primit o oferta de a pleca in strainatate si ca trebuie sa se decida pana a doua zi. Aurel primeste cu suspiciune aceasta oferta, dar nu i se poate opune dorintei Irinei si trebuie sa se descurce singur pentru 3 luni. El este destul de afectat in aceasta perioada, dar pana la urma se descurca.
La intoarcerea din strainatate Irina pare foarte schimbata. Ea il trateaza pe Aurel cu indiferenta si pare a nu-i mai acorda atentia de dinainte. Insa imediat ea ii comunica unui Aurel siderat ca trebuie sa se intoarca inapoi la munca in strainatate.

"Cealalta Irina" este un film ce se mentine nota ultimelor filme romanesti, adica este unul foarte bun. Din distributia filmului nu lipsesc Andi Vasluianu, care arata de ce este considerat unul dintre cei mai buni actori romani ai momentului, precum si Simona Popescu, Vlad Ivanov si Doru Ana.
Cred ca singurele punctele slabe ale acestui film ar fi finalul destul de sec, dificil pentru unii dintre spectatori, dar si lipsa unei coloane muzicale care sa accentueze unele momente ale filmului.
Cu toate acestea "Cealalta Irina" este un film foarte bun, cu o poveste destul de interesanta.

duminică, 4 octombrie 2009

Vicky Cristina Barcelona (2008)


Pot sa spun ca "Vicky Cristina Barcelona" chiar mi-a placut. Este un film despre stilul de viata haotic al artistilor si dorinta lor de a face mereu ceva nebunesc, dar si despre cautarea unui rost in viata, mai bine zis a unei relatii care sa ne satisfaca.
Viky (Patricia Clarkson) si Cristina (Scarlett Jonasson) merg impreuna pentru a petrece o vara in Barcelona. Cele doua dau de un personaj foarte interesant, un pictor pe nume Juan Antonie (Javier Bardem) care le propune sa petreaca impreuna un weekend la tara discutand si facand dragoste. Vicky, care urmeaza sa se casatoreasca il refuza, dar la insistentele Cristinei aceepta sa mearga. Pe parcursul weekendului Cristina are probleme cu ulcerul si nu se da deloc jos din pat, in timp ce Vicky este nevoita sa-si petreaca timpul cu Juan Antonio. In iuda planurilor, lucrurile o iau razna si isi petrece una din nopti impreuna cu Juan. La intoarcere lucrurile isi revin la norma, iar Cristina se muta impreuna cu Juan si adopta stilul sau nebunesc de viata. Lucrurile incep sa o ia razna atunci cand apare fosta sotie a lui Juan, Maria Elena (Penelope Cruz, rol pentru care a luat Oscar). Cei doi au avut o casatorie haotica si nebuneasca, mereu spunanand ca le lipsea ceva din relatie. Acel ceva se dovedeste sa fie Cristina, astfel incepand o relatie in 3.
Se urmaresc 2 filozofii de viata diferite. Cristina, care isi petrece o vara nebuneasca impreuna cu cei 2 artisti, ajunge in final sa se plictiseasca, mai bine spus incearca mereu sa gaseasca ceva nou si interesant. Dupa cum spune si naratorul la sfarsitul filmului : ea incearca sa gaseasca lucrul pe care il vrea de la viata, de la o relatie, fara sa stie care e acela. Tot ce stie insa este ceea ce nu vrea. Vicky pe de alta parte se indragosteste de Juan Antonio, dar in ciuda acestui fapt se casatoreste cu logodnicul ei. In final ea se decide sa ramana cu el si sa-si vada de viata pe care si-a planuit-o inainte sa mearga in Barcelona.
Chiar la inceputul filmului se face o prezentare a celor doua femeie, care, dupa cum mentioneaza naratorul, au gusturi total diferite in ceea ce priveste barbatii. Cred ca ideea filmului este aceea ca uneori ceea ce ne dorim nu este neaparat ceea ce avem nevoie. Si ca desi avem doar o viata merita sa ne gandim de doua ori la unele lucruri inainte de a le face, deoarece aceasta viata "scurta" pe care o avem, s-ar putea complica.

sâmbătă, 3 octombrie 2009

He's Just Not That Into You (2009)


"He's just not that into you" este un film excelent despre relatii. Totul porneste de la simpla intrebare "Esti exceptia sau regula?". Toata lumea stie despre o asa zisa femeie care dupa o relatie de 13 ani s-a casatorit cu partenerul ei, sau despre colega de servici care si-a gasit sufletul pereche de la prima intalnire, dar astea sunt exceptiile. Daca un tip nu s-a casatorit cu tine dupa 7 anid e relatie, cand o va face? Daca un barbat nu te-a sunat dupa prima intalnire nu o va mai face. Apar numeroase reguli de "first date" si majoritatea sunt corecte. De asemenea filmul nu se refera doar la prime intalniri ci si la casatorii incepute prea devreme, sau casnicii neincepute. Mai exista si urmatoarea regula: un barbat nu isi va parasi niciodata sotia pentru tine. Sau s-ar putea sa fi exceptia? Apar numeroase personaje jucate de actori foarte buni precum Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Scarlett Johasson, Ben Afflek, Jennifer Connelly, Justin Long.
Perosnal mi-a placut filmul extrem de mult. Sunt numeroase scene amuzante. De asemenea cred ca aceste reguli sunt adevarate si ca femeile au inventat de-a lungul timpului numeroase scuze pentru "un telefon care a uitat sa mai sune". Chiar la inceputul filmului este o faza extrem de draguta in care un baietel de 6 ani imbranceste o fetita mai mica. Explicatia pe care mamica i-a dat-o fetitei a fost aceea ca baiatul se poarta urat cu pentru ca o place. Se pare ca si peste ani de zile "fetita" inca va mai crede asta de fiecare data cand un barbat nu o va mai suna-o, sau s-ar purta urat cu ea. Uneori femeile chiar nu pot crede ca un barbat pur si simplu nu le place. :-)

Quotes:

Gigi: We are all programmed to believe that if a guy acts like a total jerk that means he likes you.

Gigi: Girls are taught a lot of stuff growing up. If a guy punches you he likes you. Never try to trim your own bangs and someday you will meet a wonderful guy and get your very own happy ending. Every movie we see, Every story we're told implores us to wait for it, the third act twist, the unexpected declaration of love, the exception to the rule. But sometimes we're so focused on finding our happy ending we don't learn how to read the signs. How to tell from the ones who want us and the ones who don't, the ones who will stay and the ones who will leave. And maybe a happy ending doesn't include a guy, maybe... it's you, on your own, picking up the pieces and starting over, freeing yourself up for something better in the future. Maybe the happy ending is... just... moving on. Or maybe the happy ending is this, knowing after all the unreturned phone calls, broken-hearts, through the blunders and misread signals, through all the pain and embarrassment you never gave up hope.

Alex: So trust me when I say if a guy is treating you like he doesn't give a shit, he genuinely doesn't give a shit. No exceptions

Gigi: Maybe his grandma died or maybe he lost my number or is out of town or got hit by a cab...
Alex: Or maybe he is not interested in seeing you again.

Frailty (2001)


"Frailty" este un film extrem de ciudat. Tanarul Feyton Meiks (Matthew McConaughey) ii povesteste unui agent FBI povestea familiei lui. Feyton ii spune ca in copilarie tatal lui a avut o viziune prin care Dumnezeu i-a spus ca are o misiune pentru el. Dumnezeu ii spune ca urmeaza sa primeasca o lista cu numele unor demoni, pe care tatal lui (Bil Paxton) trebuie sa-i elimine. Feyton il suspecteaza pe tatal sau ca fiind nebun si crede ca aceasta "misiune" va trece de la sine. Asta pana intr-o seara cand tatal sau aduce acasa o femeie legata, un asa zis demon. Tatal sau le dezvaluie lui Feyton si lui Adam (fratele mai mic al lui Feyton) ca isi va da seama de pacatele aesteia atunci cand o va atinge. In urmatoarele luni acesta isi sileste copiii sa participe la mica lui misiune, dar cand Feyton refuza acesta il inchide in beci o perioada lunga de timp.
Filmul este foarte ciudat si misterios. Persoanele pe care tatal lor le omoara, se dovedesc a fi oameni rai care au facut fapte de neiertat in trecut. Nu va povestesc mai mult, deoarece nu vreau sa va stric placerea de a vedea filmul. Mentionez ca mie mi-a placut foarte mult, chiar daca tema e una megafreaky, adica aceea de a omori oameni in numele lui Dumnezeu.

joi, 1 octombrie 2009

California Dreamin' (2007)


"California Dreamin'" este un film foarte realist si de asemenea foarte bun. Actiunea are loc in anul 1999, in timpul razboiului din Iugoslavia. Un tren cu echipament militar pazit de soldati americani este oprit 5 zile in satul Capalnita de catre seful garii. Acesta nu le permite sa treaca mai departe decat atunci cand va primi actele oficiale.
Se stie ca romanii au asteptat inca din al 2-lea razboi mondial sa vina americanii "sa-i salveze" (de comunismul rusesc). Din pacate americanii sosesc dupa 50 de ani si nu au nici o intentie de a "a-i salva". Primarul satului organizeaza numeroase evenimente in cinstea americanilor, care nici de cum nu au venit cu intentii de petrecere. Singurul pe care se pare ca-l deranjeaza aceste intamplari este insusi comandantul (Armande Assante). Ceilalti soldati profita de ospitalitatea primarului, dar mai ales de a tinerelor romance, ale caror scop este de a pleca impreuna cu soldatii americani. Apar numeroase situatii si intamplari amuzante, dar si oarecum tragice in acelasi timp. Seful garii (Razvan Vasilescu) are cel mai amuzant/interesant rol. El se incadreaza in tipoligia acelor romani care fiind copil in 1944 a astept ficitva sosire a americanilor. De asemenea a si invatat engleza special pentru aceasta ocazie. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata el a dezvoltat o oarecare repulsie fata de americani si astfel se explica"sechestrarea" lor timp de 5 zile in gara din Capalnita.
Pe final va voi lasa trailerul filmului. Enjoy!




luni, 28 septembrie 2009

The Laramie Project (2002)


"The Laramie Project" prezinta povestea adevarata a uciderii unui tanar homosexual de 21 de ani din micutul orasel american Laramie. Filmul a fost realizat din interviuri luate diferitor locuitori ai orasului. Pentru realizarea filmului au fost luate peste 200 de interviuri din care au fost putine selectate. Majoritatea intervievatilor nu l-au cunoscut pe Matt, dar isi exprima dezgustul fata se aceasta crima. Dintre protagonisti doresc sa mentionez urmatoarele personaje: Barmanul unui bar local care l-a zarit pe Matthew Shepard parasind imobilul in seara uciderii lui impreuna cu alti doi barbati, tanarul care l-a gasit dimineata urmatoare intr-o stare foarte grava si legat de un gard, prietena cea mai buna a lui Matt, alti homosexuali sau lezbiene din Laramie.
Din punctul meu de vedere persoana cea mai "legata" de Matt este poilitista care l-a dat jos de pe gard. Ea afla dupa putin timp ca Matt a fost seropozitiv si ca din nefericire a avut contact cu sangele lui.
Fimul se concentreaza asupra crimei, dar mai ales asupra felului in care aceasta a afectat micutul orasel, dar si intreaga America. Apar numeroase personaje cu diferite viziuni in ceea ce priveste crima. Este un film extrem de emotionant pe care nu il recomand homofobilor. Mesajul filmului este acela ca trebuie sa intelegem ca exista persoane care sunt diferite de noi, iar asta nu inseamna ca trebuie sa le evitam sau sa le maginalizam. Apar de asemenea si diferite perspective asupra homosexualitati, dintre care unele sunt chiar dure si nemiloase.
Joaca numerosi actori cunoscuti precum Christina Ricci, Michael Emerson (Ben - LOST), Laura Linney etc.
Sper ca v-am starnit interesul si ca veti aprecia filmul la fel de mult ca si mine.



duminică, 27 septembrie 2009

Ne le dis à personne (2006)


"Ne le dis à personne" este un film aparut in 2006, in regia lui Guillaume Canet. Filmul francez, castigator a 4 premii César, a primit multe recenzii pozitive, iar de curand Miramax a cumparat drepturile pentru un "remake".

Alexandre Beck este un medic pediatru caruia i-a fost ucisa sotia in urma cu 8 ani. Cu cateva zile inaintea comemorarii acestui nefericit eveniment, politia gaseste noi indicii in legatura cu acest caz. Insa asta nu e tot. In aceeasi zi Alex primeste un e-mail de la sotia sa, fapt ce-l bulverseaza complet.

"Ne le dis à personne" este dovada ca Guillaume Canet nu e doar un foarte bun actor francez, ci si un regizor de perspectiva. Asa cum bine puncta cineva pe un forum, Canet reuseste sa transfere atentia de la scenele banale de violenta si focuri de arma dintr-un thriller si sa accentueze sentimentele personajelor.
Distributia contine actori precum François Cluzet, care face un rol fenomenal, Marie-Josée Croze (actrita cunoscuta publicului pentru rolurile din "Munich", " Le scaphandre et le papillon" si "Les invasions barbares"), Kristin Scott-Thomas ("The english patient"), precum si Guillaum Canet, care s-a autodistribuit intr-un rol negativ.

joi, 24 septembrie 2009

The Sixth Sense (1999)


"The Sixth Sense" este unul dintre filmele de succes ale anului 1999. Il are in distributie pe Bruce Willis, care probabil joaca unul dintre cele mai bune roluri ale sale.

Malcom Crowe este un psihiatru de succes care lucreaza cu copiii. Este casatorit si tocmai primeste un premiu din partea primariei pentru aprecierea meritelor sale. Se pare ca are totul, insa viata ii mai joaca o festa. In seara in care sarbatorea alaturi de sotia sa noul sau premiu, afla ca unul l-a diagnosticat gresit pe unul din fostii sai pacienti. Acest eveniment reprezinta un punct de referinta in viata sa.
Mai tarziu Malcolm il intalneste pe Cole, un baiat care-i aduce aminte de Vincent Grey, pacientul cu care a fost neatent. La inceput acesta este foarte reticent si foarte retras. Invinovatindu-se pentru ceea ce s-a intamplat cu Vincent, Malcolm nu renunta si incearca din rasputeri sa-l gaseasca o cale pentru a-l ajuta pe Cole.

"The Sixth Sense" este un altfel de thriller. Nu este doar un film care incearca sa te uimeasca, sa te sperie. Este un film bun, care este in stare sa transmita un mesaj. Iar una dintre aceste idei este aceea ca nu trebuie sa fugim de ceea ce ne sperie, ci ca ar trebui sa incercam sa intelegem de ce se intampla asa ceva. Mai bine zis, nu toti cei care fug inspre noi vor sa ne loveasca.

Acest film cred ca nu are nevoie de prea multe recomandari, sunt sigur ca mai toti ati auzit de el. Iar cele 6 nominalizari la Oscar sunt suficiente pentru a va face curiosi. Asa ca incercati sa nu-l ratati.

Joyeux Noël (2005)

Joyeux Noel este un film aparut in 2005 si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain al anului. Filmul este o productie franceza, germana, belgiana, britanica si romana.

Filmul spune povestea adevarata a unui Craciun din perioada primului razboi mondial. Pe frontul francez se infruntau fortele germane pe de o parte si cele scotiene si franceze pe de cealalta. In ajunul Craciunului cele 3 tabere au stabilit ca in aceasta perioada sa nu se recurga la focuri de arma si ca fiecare tabara sa ramana in transeul sau. Insa lucrurile au avansat si soldatii celor 3 tabere s-au confruntat in mod pasnic la cate un meci de fotbal. Pe langa asta majoritatea s-au imprietenit si au facut diverse schimburi. Multi chiar si-au invitat omonimii sa se revada dupa terminarea razboiului.
Intamplari ca acestea denota faptul ca solidaritatea si umanitatea este prezenta pretutindeni, indiferent de natie, rasa si religie. Ba chiar mai mult de atat, cei mai crunti criminali nu sunt cei de pe front, ci liderii de acasa. De multe ori se intampla ca oameni nevinovati sa fie trimisi spre moarte din incapatanarea ori capriciile unor conducatori carora nu le pasa de norodul ce-l conduc.

Un alt punct forte al acestui film il reprezinta distributia. Printre actorii ce joaca in acest film se afla Daniel Brühl, Guillaume Canet si superba Diane Krüger.

luni, 21 septembrie 2009

Now And Then (1995)


Am vazut filmul acesta in vaanta, dar apoi am uitat sa scriu despre el (se intampla sa u fie singurul). Filmul l-am vazut de mai mult ori la TV cand eram mica si pe vremea aceea mi-a placut foarte mult. Asa ca m-am hotart sa-l revad.
Este un film foarte dragut, dar evident nu este ceva exceptional. In film este vorba despre 4 prietene din copilarie care se intalnesc dupa 20 de ani si isi aduc aminte despre o vara pe care au petrecuto impreuna. Apar o multime de replici amuzante si intamplari si mai amuzante. De asemenea este vorba si despre schimbare. Fiind nevoite sa o ia pe 4 drumuri diferite fiecare fata are un destin total diferit de al celeilalte. Aceasta schimbare este oarecum previzibila. Iti poti da seama inca din copilarie unde va ajunge fiecare.
As putea spune ca este un film pentru adolescenti, dar nu de tipul "American Pie". Este un film dragut, dar si amuzant in acelasi timp care merita vazut.

duminică, 20 septembrie 2009

Todo Sobre Mi Madre (1999)


Asa cum o spune si titlul ("Totul despre mama" in traducere), filmul spune povestea Manuelei, o mama singura a unui baiat de 17 ani. Relatia dintre cei doi este destul de puternica, dar cu toate astea Esteban simte lipsa tatalui sau. Odata cu aniversarea lui Esteban cei doi merg la premiera din Madrid a piesei "Un tramvai numit speranta". Aceasta piesa urmeaza sa-i dea viata peste cap Manuelei deoarece Esteban moare in incercarea de a obtine un autograf de la una dintre actrite, Huma Rojo. Devastata, Manuela pleaca in Barcelona in cautarea tatalui baiatului. Acolo se intalneste cu o veche prietena, Agrado, dar reuseste sa se imprieteneasca si cu Huma. Insa tot in aceasta perioada Manuela afla ca fostul ei sot a reusit sa o lase insarcinata pe Rosa, o tanara de 26 de ani. Dar asta nu e tot. Din pacate Rosa devine seropozitiva in urma acestei relatii.
Desi Manuela incearca din rasputeri sa uite de moartea lui Esteban diversele evenimente care au loc in preajma sa ii aduc aminte tot mai mult de acesta.
Pentru a vedea ce se intampla mai departe trebuie sa vedeti filmul. Nu cred ca veti regreta daca o veti face.
Todo Sobre Mi Madre este un film deosebit, ca toate filmele lui Almodovar de altfel. Incepand cu acest film Almodovar reuseste sa atraga atentia asupra sa si asupra cinematografiei spaniole. Dupa acest film au mai urmat filme precum: "Hable con ella", "La mala educacion", "Volver", precum si "Los ambrazos rotos". Dintre acestea "Hable con ella", "Volver" si "Todo sobre mi madre" au fost nominalizate la premiile Oscar. Cred acesta este un motiv destul de puternic pentru a va face sa urmariti acest film.

Underground (1995)


"Underground" este un film extrem de ciudat si de nebun realizat de Emir Kusturica. Ca gen este o comedie tragica. Este un film destuld e lung, tine in jur de 3 ore, dar merit vazut. Titlul se refera la o Pivnita din belgrad unde un grup mare de oameni creeau arme in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Unul dintr ei traieste in casa de la suprafata si ii tine timp de 50 de ani pe "muncitori" carora nu le spune ca razboiul s-a terminat. Acestia construiesc o gramada de arme, inclusiv un tanc. In subsol traiesc o multime de oameni impreuna cu familiile si copiii lor. Dupa 50 de ani acestia devin suspiciosi si planuiesc sa iasa doar ca sa fie convinsi ca inca mai este razboi.. Intamplarile sunt destul de nerealiste, dar extrem de amuzante si oarecum "bolnave". Nu pot spune decat ca Emir Kusturica are o imaginatia PREA bogata.

Pe langa asta filmul este si despre istoria tragica a Iugoslaviei si a locuitorilor acesteia. Aceasta este prezentata oarecum din punctul de vedere a locuitorilor, care isi iubesc tara extrem de mult si ar lupta pentru ea pana la capat.

Pe fundal se aude muzica lui Goran Bregovic care ruleaza cam in 90% din film. Acesta a scos si un album cu acelasi nume.

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Angels & Demons (2009)


Angels & Demons este un film aparut in 2009 avand la baza cartea cu acelasi nume, scrisa de Dan Brown. Asemanarile cu celalalt titlu cunoscut al lui Dan Brown, The Da Vinci Code, sunt multiple. Ele constau cel mai adesea in folosirea simbolurilor si codurilor, domeniu foarte bine cunoscut de catre Dan Brown, el fiind un mare "fan" al acestora.

Filmul (ca si cartea de altfel) este despre iluministi, antimaterie, Papa si Biserica Catolica, Vatican si foarte foarte multa istorie. Sper ca aceste elemente sa va intrige si pe voi cel putin la fel de mult cat m-a intrigat pe mine.

Mie unul filmul nu mi s-a parut extraordinar, dar nici nu m-a dezamagit. Pasionatii de istorie si de conspiratii probabil ca-l vor indragi. Ceea ce mi-a placut la el au fost actorii; au fost distribuiti pe langa bine cunoscutii Tom Hanks si Stellan Skarsgard actori tineri precum Ayelet Zurer (cei care au vazut Munich stiu despre cine vorbesc), Ewan McGregor (vezi Trainspotting), precum si danezul Thure Lindhard; subiectul filmului - o veritabila conspiratie in stilul lui Dan Brown, precum si cinematografia si coloana sonora.
Tragand linie ajung la concluzia ca cele doua ore si douazeci de minute, caci atat dureaza, au fost folosite cu folos asadar nu am niciun regret.

Love Actually (2003)


" Whenever I get gloomy with the state of the world, I think about the arrivals gate at Heathrow Airport. General opinion's starting to make out that we live in a world of hatred and greed, but I don't see that. It seems to me that love is everywhere. Often, it's not particularly dignified or newsworthy, but it's always there - fathers and sons, mothers and daughters, husbands and wives, boyfriends, girlfriends, old friends. When the planes hit the Twin Towers, as far as I know, none of the phone calls from the people on board were messages of hate or revenge - they were all messages of love. If you look for it, I've got a sneaking suspicion... love actually is all around."


Despre asta ar fi si filmul. Despre dragoste, cam despre toate tipurile de dragoste. Ca gen, filmul este o comedie romantica. Acum ca in sfarsit l-am vazut, desi mi-am propus sa-l vad de un an si ceva, sau chiar 2, filmul a intrat in top 10 movies I LOVE. Joaca numerosi actori cunoscuti, precum Hugh Grant, Emma Thompson, Rowan Atkinson, Keira Knightley etc. Asadar se prezinta mai multe povesti de dragoste, care au legatura intre ele oarecum. Mi-a placut foarte mult cum se face trecerea de la o poveste la alta. De asemenea exista foarte multe personaje amuzante care fac filmul si mai special.

Ca sa va faceti o impresie am sa va spun ca in film se prezinta iubiri precum cea dintre un tata si un fiu, o sora si fratele ei bolnav, 2 colegi de munca, care nu isi vorbesc niciodata, prim ministrul si o subordonata de a sa, colegi de scoala, 2 oameni care vorbesc limbi diferite, iubiri secrete etc.

Chiar este un film de nota 10 si nu se compara cu alte comedii romantice pe care le-am vazut.

joi, 17 septembrie 2009

The Da Vinci Code (2006)



































"The Da Vinci Code" este ecranizarea cartii cu acelasi nume, scrisa de Dan Brown. Probabil ca toata lumea a auzit de ea. Cu toate ca a avut un mare succes,in intreaga lume, nu doar in Statele Unite, a starnit o multime de controverse, atat din partea Bisericii Catolice, cat si din partea opiniei publice, mai exact din partea conservatorilor si crestinilor de rand.

Dupa cum probabil stiti, actiunea filmului se desfasoara pe baza teoriei cum ca Iisus Hristos ar fi avut un copil cu Maria Magdalena. Dar nu voi dezvalui prea multe pentru a nu strica farmecul. Totusi trebuie sa spun ca filmul este unul foarte reusit (ca si cartea de altfel). Actiunea te tine tot timpul "in priza", aparand tot timpul rasturnari de situatie.
Inca un plus il reprezinta distributia de exceptie. Printre acesti actori se afla cativa dintre preferatii mei, Tom Hanks si Audrey Tautou. Pe langa acestia pe platoul de filmare s-au mai aflat Paul Bettany, Jean Reno, Alfred Molina, precum si englezul Ian McKellen (cunoscut multora pentru rolului lui Gandalf din "Lord of the Rings").
Singura bila neagra a acestui film ar putea-o reprezenta durata acestuia. Filmul tine doua ore si patruzeci de minute, iar pentru multi acesta este un veritabil impediment. Insa, dupa cum am spus, filmul merita urmarit si nu cred ca va ramane cineva "nesatisfacut".

Pe langa acestea as vrea sa mai adaug ca povestea filmului (si a cartii implicit) nu ar trebui sa fie considerata o "blasfemie", ci ar trebui tratata atare, ca simpla fictiune.

joi, 10 septembrie 2009

The Life Of David Gale (2003)


"The Life Of David Gale" este un film genial care trebuie vazut neaparat!
In film este vorba despre un profesor universitar de filosofie care impreuna cu o colega de a lui incearca sa interzica sentintele la moarte ale criminalilor din Texas. Dupa un timp el este condamnat la moarte pentru uciderea si violarea colegei sale de "mici rebeliuni". O jurnalista investigheaza cazul acestuia in ultimele zile de viata pe care le mai are de trait. El ii povesteste despre toate deciziile pe care le-a luat in viata si ii spune de asemenea a nu el a omorat-o pe colega lui. Astfel jurnalista (Kate Winslet) incearca sa descopere cine a pus la capat acest complot.
Filmul este un thriller excelent, care te tine mereu in suspans si care are un final neasteptat.
Pe final va las niste citate foarte faine.

Quotes:

David Gale: We spend our whole life trying to stop death. Eating, inventing, loving, praying, fighting, killing. But what do we really know about death? Just that nobody comes back. Then there comes a point - a moment - in life when your mind outlives its desires, its obsessions, when your habits survive your dreams, and when your losses... Maybe death is a gift. You wonder. All I can tell you is that by this time tomorrow I'll be dead. I know when. I just cannot say why. You have 24 hours to find out.

Bitsey Bloom: Hate's no fun if you keep it to yourself.

David Gale: [Giving a lecture to his college students] Fantasies have to be unrealistic. Because the minute- the second- that you get what you want, you don't- you can't- want it anymore.

Governor Hardin: [flustered] You've got me, Professor. But let me, in my defense, offer YOU a quote. Winston Churchill: 'If you're not a liberal at twenty, you have no heart, if you're still a liberal at thirty, you've got no brain.'
[studio audience laughs]
David Gale: So, basically, you feel, to choose another quote, 'society must be cleansed of elements which represent its own death.'
Governor Hardin: Well, yes. I'd have to agree.
[laughs]
Governor Hardin: Did I say that too?
David Gale: No, that was Hitler.

marți, 8 septembrie 2009

Everything Is Iluminated (2005)

"Everything Is Illuminated" este un film foarte dragut, facut dupa cartea cu acelasi nume de Jonathna Safran Foer. Personajul principal, care poarta acelasi nume cu al autorului, porneste intr-o calatorie in Ucraina pentru a gasi o femeie care l-a ajutat pe bunicul sau in perioada nazista. El aste ajutat de ucrainianul Alex Perchov, un tanar de aceeasi varsta cu el. Alex este foarte interesat de cultura pop americana. Cea mai draguta parte din film este chiar inceputul, unde Alex face o prezentare a familiei lui, dar si a sa. Pe parcursul calatoriei ei sunt insotiti de buniul lui Alex, care pretinde sa fie orb de la moartea sotiei lui si de catelusa cu probleme mintale a acestuia.
Filmul este o drama amuzanta si sper s ava placa la fel de mult ca si mie.

Cute/Funny Quotes:
Alex: I was of the opinion that the past is past, and like all that is not now it should remain burried along the side of our memories.

Alex: [voice over] Now I must tell you more of myself. I an unequivocally tall. I do not know any women who are taller than me. The women who *are* taller than me are lesbians, for whom 1969 was a very momentous year. For me, America is a first-rate place. Most of all, I am beloved of American movies, muscular cars, and hip-hop music. I also dig Negroes, most of all, Michael Jackson. He is a first-rate dancer, just like me. Many girls want to be carnal with me because I'm such a premium dancer.


Alex: [voice over] This is my miniature brother, Igor. I am tutoring him to be a man of this world. For an example, I exhibited him a smutty magazine three days yore.
Igor: [in Russian] Why is it dubbed sixty-nine?
Alex: [voice over] I explain it to him that this is because it was invented in the year 1969. I know this because my friend Grisha knows a friend of the nephew of the inventor.
Igor: [in Russian] What did people do before 1969?
Alex: [voice over] He is a genius, my miniature brother. He will be made a VIP if I have a thing to do with it.


duminică, 6 septembrie 2009

Dogville (2003)


"Dogville" este printre cele mai bune filme vazute de mine. Are un mesaj foarte fain si este si realizat diferit, dar si interesant. Toata actiunea este "filmata" pe o scena, sau intr-o incapere foarte mare, iar actorii trebuie sa pretinda ca exista decor. Am sa va las un trailer sa vedeti despre ce vorbesc.
Dogville este un oras mic, cu putini oameni care fac aceleasi lucruri in fiecare zi. Totul in film este sugestiv. Mai ales numele personajului principal, Grace, o tanara care fugind de mafie ajunge in Dogville unde dupa multe discutii este primita de locuitori. Ea ii ajuta in fiecare zi la treburi si se imprieteneste cu toti, asta pana cand acestia incep sa profite de ea in toate modurile posibile. In ciuda acestor nefericiri ea nu se plange si continua sa le faca pe plac. Si numele orasului este sugestiv. Singurul lucru nu atat de placut la film este ca dureaza foarte mult. Adica 2 ore 45. Asadar, daca vreti sa-l vedeti si sa va si placa trebuie sa aveti foarte mare rabdare. Cred a filmul este atat de lung pentru ca exista si narator. Acesta relateaza toate trairile si actiunile personajelor, tocmai ca si in carti. Poate putin mai detaliat. Partea de la inceput a filmului este mai lunga si acolo de obicei isi pierd toti rabdarea. Dar va spun ca merita. Lars von Tier este un geniu!

Quotes:

Grace: All I see is a beautiful little town in the midst of magnificent mountains. A place where people have hopes and dreams even under the hardest conditions

Tom: Two people only hurt each other if they doubt the love they have for one another

Narrator: And then it was as if Dogville just waited. Even the wind dropped, leaving the town in an unfamiliar calm. As if somebody had put a large cheese dish cover over it, and created the kind of quietness that descends while you're awaiting visitors.

Si o expliactie pentru numele "dogville":
The Big Man: Rapists and murders may be the victims according to you, but I, I call them dogs. And if they're lapping up their own vomit, the only way to stop them is with a lash.
Grace: But dogs only obey their own nature, so why shouldn't we forgive them?
The Big Man: Dogs can be taught many useful things, but not if we forgive them every time they obey their own nature.

Trailer:


luni, 31 august 2009

Shining (1980)

Nu sunt o fana a filmele horror, dar eram mega curioasa sa-l vad pe acesta. In primul rand este facut dupa cartea de Stephen King cu acelasi nume, iar in al doilea rand toata lumea imi spunea ca este foarte bun. Nu este un film sangeros sau scarbos cum se fac in zilele noastre. Cred ca elementul care este mult mai infricosator ca si filmul, sau ca si Jack Nicholson, este muzica de pe fundal. E foarte freaky si te tine mereu in priza.
Actorii nu mi se pare ca joaca extrem de bine, mai ales ca nu sunt foarte multi, dar Jack Nicholson reuseste sa impresioneze ca intotdeauna.
Sincer, nu am inteles mare lucru din film, adica nu la fel de multe cat as fi inteles daca as fi citit cartea, ceea ce si planuiesc sa fac.
In film este vorba despre o familie care se muta intr-un hotel izolat in munti pentru a avea grija de el din octombrie pana in mai. Hotelul pare sa fie bantuit de toti oamenii care au murit acolo. Jack (Jack Nicholson) incepe sa o ia razna (sau e posedat ??) si fiindca familia lui nu se simte bine in hotel si vrea sa plece el ii vede ca pe niste sabotori si vrea sa "le aplice o corectie".
Filmul este regizat de Stanley Kubrick si este probabil printre cele mai bune filme de groaza facute vreodata.

duminică, 30 august 2009

Fear And Loathing In Las Vegas (1998)


Dupa ce am vazut acest film am simtit cum mi-am pierdut 2 ore din viata.

Waterloo Bridge (1940)


De acest film am dat din intamplare la TV. Nu l-am vazut de la inceput, dar mi-a placut in mare parte ce am vazut din el.
Am sa va povestesc din momentul in care am inceput eu sa vad filmul. Ce m-a atras pe mine prima data cand am at peste film? Evident Vivien Leigh. O stiam din "Gone With The Wind" si la inceput am crezut ca exact la asta ma uit. Nu prea am vazut multe filme clasice.
Asadar Myra (Vivien Legih) este o tanara balerina care se indragosteste de un ofiter englez, Roy. Cu o zi inainte de a pleca pe front acesta o cere in casatorie si isi doreste sa aiba parte de ceremonie chiar atunci, dar din pacate nu reusesc. Astfel cei doi urmeaza sa se casatoreasca dupa intoarcerea lui Roy.
Myra primeste o scrisoare prin care este instintata ca Roy a murit pe front. De asemenea ea este data afara din grupa de balet si fiind orfana, este nevoita sa supravietuiasca pe strazi. Astfel fiind singura pe lume ea este nevoita sa se prostitueze, pana intr-o zi cand la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial Roy se intoarce de pe front. El ii spune ca inca are de gand sa se casatoreasca cu ea si ca se vor muta in casa lui. Myra nu ii spune despre necazurile prin care a fost nevoita sa treaca in tot timpul in care stia ca el este mort. Ajunsa la casa lui Roy ea este privita urat de catre toti oamenii bogati si se simte marginalizata.
Am sa ma opresc aici in cazul in care vreti sa vedeti filmul.
Mie mi s-a parut foarte bun. Este o poveste extrem de realista, dar mai ales trista. Cred ca de acum am sa vad mai multe filme clasice deoarce sunt foarte frumoase, dar si foarte bine realizate.
Vivien Leigh este o actrita incredibil de buna. Desi nu a jucat in foarte multe filme, ea a castigat 2 oscaruri pentru rolurile din "Gone With The Wind" si "A Streetcar Named Desire".

sâmbătă, 29 august 2009

Finding Neverland (2004)


Mereu mi-a placut Peter Pan, iar dupa ce am vazut acest film mi-a placut si mai mult. In film este vorba despre scrierea cartii si despre timpul petrecut de J.M.Barrie (Johnny Depp) cu familia Davies, cea care l-a inspirat in scrierea acesteia.
Dupa ce scrie o piesa de teatru care apoi a avut un mare esec, J.M. Barrie incearca sa-si revina. Relatia cu sotia lui se raceste pe zi ce trece, iar tot timpul si-l petrece in parc unde scrie noi piese de teatru. In parc el o cunoaste pe doamna Davies si cei 4 baieti ai dansei. Tatal copiilor a murit de cancer, iar unul dintre copii, Peter, incepe sa uite sa mai fie copil. Filmul este in mare parte despre maturizare si despre dorinta de a putea fi copil pentru totdeauna.
Mie mi-a placut foarte mult filmul si am sa va las cateva quotesuri dragute.

J.M. Barrie: Young boys should never be sent to bed... they always wake up a day older.

Sylvia Llewelyn Davies: Just pretending? You brought pretending into this family, James. You showed us we can change things by simply believing them to be different.

J.M. Barrie: I don't know, Peter. When I think of your mother, I will always remember how happy she looked, sitting there in the parlor watching a play about her family, about her boys that never grew up. She went to Neverland. And you can visit her any time you like if you just go there yourself.
Peter Llewelyn Davies: How?
J.M. Barrie: By believing, Peter. Just believe.

Peter Pan: When the first baby laughed for the first time, the laugh broke into a thousand pieces, and they all went skipping about. And that was the beginning of fairies.

Mrs. Snow: I suppose it's like the ticking crocodile, isn't it? Time is chasing after all of us, isn't that right?


vineri, 28 august 2009

17 again (2009)


DA, m-am uitat la acest film pentru ca nu aveam altceva mai bun de facut. Evident este un film mega previzibil. Despr un tip nemultumit de viata lui care isi doreste sa o fi luat pe alt drum in viata atunci cand a avut ocazia. Astfel a 2-a zi se trezeste aratand iar de 17 ani, dar lumea din jurul sau e la fel. Singurul motiv, care nici nu sunt sigura ca este un motiv, pentru care merita sa va uitati la film este acela de a saliva dupa Zac Efron. E tare bun in film si nici nu joaca asa de prost pentru o putzulica Disney.
Am vazut o gramada de filme in genul asta si nu au nimic interesant. M-am plictisit deja de filme cu finaluri previzibile. Dar hey, acestea sunt filmele care "se vand". Care prind la un public cu varste intre 10 si 17 ani. Si aici ma refer la fete. Daca va place acest gen de filme, "17 again" este exact ceea ce cautati :)).

marți, 25 august 2009

All The Invisible Children (2005)


Nici nu stiu cum sa incep! Daca nu ati vazut pana acum acest film AR TREBUI!
Este un film extraordinar, care m-a impresionat cum nici un film nu a mai facut-o pana acum. Este un film despre toti acei copii invizibili, pe care lumea nu-i observa, nu stie de ei, sau mai bine zis NU VREA sa stie de ei. Un film despre acei copii care sunt fortati sa fure de catre parintii lor. Sau despre copiii care trebuie sa lucreze pentru a se putea intretine. Un film despre parintii care sunt concentrati doar asupra propriei placeri (aici ma refer la dependenta de droguri) si uita de micutul suflet de langa ei. Sau despre parintii carora nu le pasa decat de vietile lor mizerabile si triste si care isi doresc sa se sinucida, fara a se gandi la consecinte si la modul in care aest gest le poate afecta copilul. Un film despre acei copiii bogati care au totul, mai putin parintii alaturi si despre copiii saraci care sunt fericiti si multumiti cu ce au.
Apare si povestea unei fetite bolnave de SIDA, ai carei parinti fiind constienti ca toti sunt purtatorii acestui virus nu incearca sa-si imbunatateasca situatia, ba din contra, continua sa ia droguri.
Cel mai mult mi-a placut ultima poveste. Se face comparatie intre viata unei fetite bogate si viata unei fetite saraci. Tatal fetitei bogate o paraseste pe ea si mama ei, iar mama intra intr-o depresie care o afecteaza si pe cea mica. Fetita saraca a fost gasita sub un pod, intr-o gramada de cartoane de catre un om destul de in varsta, care o ia la el acasa si are grija de ea.
De asemenea apare si povestea unui tigan acre trebuie sa iasa de la casa de corectie. El isi doreste sa-si deschida o frizerie, dar din nefericire nu poate scapa de tatal sau care il forteaza sa fure. Dupa cum spune un alt baiat de la scoala de corectie, afara nu va putea sa se lase de furat chiar daca ar fi propria sa intentie. Sunt alti oameni care decid in locul sau.
Prima poveste este cea a lui Tanza. Un baiat din Africa, care a fost nevoit sa-si vada familia cum moare, iar apoi a fost fortat sa intre in grupul care i-a ucis familia.
Apare povestea unui copil, care fiind neglijat de parintii lui ajunge pe strazi, unde fura pentru a se putea intretine.
Filmul se termina cu un citat din "Micul Print": Si adultii au fost odata copii, dar majoritatea uita acest lucru.


Stranger Than Fiction (2006)


Cum ar fi sa te trezesti intr-o dimineata si sa auzi cum o voce iti nareaza viata? La inceput ai crede ca esti nebun. Evident nimeni nu te-ar crede. Ai ajunge sa te obinuiesti cu acea voce care iti nareaza toate miscarile si trairile. Dar cand vocea spune ceva despre inevitabila ta moarte care se apropie? Mai poti sa te multumesti cu propria-ti soarta?
Aceasta este povestea lui Harold Crick. Dupa ce o voce ii nareaza viata, el isi da seama ca face parte dintr-o poveste si incearca sa gaseasca o solutie care sa-l tina departe de moarte. De asemenea Harold este un om foarte calculat, Isi numara fiecare pas, fiecare inghititura. Are un program fix pe care il respecta mereu. Asta pana apare acea voce. Filmul este in mare parte si despre schimbare, dar si despre acceptarea unei morti inevitabile pe care nu o poti controla. Astfel Harold Crick invata sa profite de timpul ramas, pana isi da seama a cui este vocea care-i nareaza viata. Este a unei scriitoare, care de 10 ani nu a mai scris nimic si incearca sa revina cu un nou roman. Singura sa problema este ca nu stie cum sa-l omoare pe Harold Crick in romanul sau. Ea ramane absolut socata cand isi da seama ca Harold este o persoana in carne si oase. Iar acum ca a aparut Harold ce va hotari? Sa renunte la capodopera ei si sa-l salveze de la moarte? Sau sa isi continue povestea?

Am sa va las trailerul, care e absolut genial.